JAJE
222
post-template-default,single,single-post,postid-222,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
 

JAJE

JAJE

Jaje, simbol savršenstva i zametak života, vrlo je omiljeno zbog vrednih sastojaka i brojnih načina pripreme. Proteini jaja su visoke biološke vrednosti, sadrže sve esencijalne aminokiseline. Jaja predstavljaju više nego samo dobru hranu. Pored izuzetne hranljive vrednosti, jaja poseduju mnoga svojstva unapređenja zdravlja imunostimulacije, kao i terapeutska i funkcionalna svojstva, što ih čini mnogostruko značajnim proizvodima.

Jaja su izvanredan, jeftin i niskokaloričnan izvor visokovrednih proteina i više važnih hranljivih sastojaka, uključujući riboflavin, selen, vitamin K. Jaja takođe sadrže folnu kiselinu, vitamine A B, D i E i gvožđe. Uz to, jedno jaje sadrži i otprilike 215 mg holina, koji se povezuje sa ranim razvojem mozga, pa mogu zadovoljiti potrebe organizma u rastu i razvoju. Jaja su takođe dobar izvor luteina i zeoksantina, antioksidativnihkarotinoida koji su povezani sa smanjenim rizikom starosne makularne degeneracije. Uprkos svojoj dosadašnjoj pretpostavljenoj ulozi u razvijanju visokog nivoa holesterola, nutricionisti se sada slažu da jaja nemaju negativan efekat na nivo holesterola u krvi.

Nutritivna vrednost na 100g
Energij:a 561 kJ / 135 kcal
Masti: 9,27 g
Od kojih zasićene masne kiseline: 2,91 g
Ugljeni hidrati: 0,80 g
Od kojih šećeri: 0,43 g
Proteini: 12,04 g

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.